2023-ban megtorpant a korábbi években tapasztalt növekedés az európai kerékpárgyártásban és eladásban

A CONEBI európai kerékpáripari és piaci jelentése szerint 2023-ban a hagyományos kerékpáreladások jelentősen, az e-bike eladások enyhe visszaestek.

A kerékpár-eladások tavaly összesen 11,7 millió darabot tettek ki a 2022-es 14,7 millióhoz képest. Az e-bike kereslet visszaesése mérsékeltebb volt: 5,1 millió darab a 2022-es 5,5 millióhoz képest. Ez annak fényében pozitív hír, hogy az e-kerékpárok eladásai így is több mint 50%-os növekedést értek el a pandémiát megelőző időszakhoz képest.
A kerékpárok és e-kerékpárok együttes értékesítése 19,3 milliárd eurót tett ki, ami 8,9%-os csökkenés 2022-hez képest.

Az eladások visszaesése leginkább a megélhetési költségek emelkedése és az európai fogyasztók csökkenő vásárlóereje miatt következett be. A növekedés megtorpanását az is magyarázza, hogy az európai kerékpáripar jelentős növekedést mutatott az elmúlt évtizedben leginkább a covid időszakban tapasztalt kiugró kereslet miatt, amely eladási ütem a pandémia után már nem volt fokozható.

Ugyanakkor pont a pandémia következményeként a kereskedelem átrendeződése ellátási lánc zavarokat idézett elő. A termelés erőteljesebb visszaesése az értékesítés csökkenése okolható az ellátási lánc megszakadása miatti fokozott biztonsági készletezés miatt kialakuló túlkészletek miatt. A CONEBI úgy véli, hogy 2025-ben megoldódhat a raktárkészletek egyensúlya, ami egyengeti az utat a termelés későbbi növeléséhez.

A beruházások 2023-ban több mint 1,9 milliárd eurót tettek ki, ami valamivel elmarad a 2022-ben regisztrált 2,1 milliárd eurótól, ám még mindig a folyamatos bizalmat és a növekedés iránti elkötelezettséget tükrözi. Másrészt az Európa-szerte több mint 1200 vállalatot tömörítő iparágban 2022-hez képest csökkentek – átlagosan 5,5 százalékkal — a foglalkoztatási adatok.

A CONEBI továbbra is optimista a tekintetben, hogy az európai piac 2030-ig folytatja általános emelkedő tendenciáját, és a kereslet jelentős növekedése várható. A piaci növekedés eléréséhez ugyanakkor elengedhetetlen a támogató politikai környezet.